2.lekce – Jógové protažení pro zájemce – Šavásana, Ardha makarásana

Ahoj všichni, vítám Vás na druhé lekci jógového protažení.

V první lekci jsme se naučili pozice kočky a krávy, které slouží také k tomu abychom se naučili správně dýchat plným jógovým dechem, to znamená vydechovat i nadechovat se postupně od břicha, hrudníku a horní částí hrudníku. Dnes se naučíme dvě pozice – šavásanu a ardha makarásanu. Obě jsou zaměřené k uvolnění napětí ve svalech, relaxaci. Zaujmout pozice je jednoduché, ale aby jste se uvolnili na tom musíte pracovat 🙂 Ale když to nevyzkoušíte, tak to nezjistíte. Ještě Vám poradím.. aby jste poznali, jak vlastně máte mít uvolněné svaly a máte doma kočku, zkuste jí zvednout tlapku když spí 🙂 Tak tak by jste měli být uvolnění.

Nejdříve si ale zacvičíme pozice které jsme se naučili v první lekci.

Pozici kočky a pozici krávy s nácvikem dýchání. Zase se nedívejte na hodiny, nepočítejte minuty a cvičte tak dlouho, jak Vám to bude příjemné.

A potom pokračujte dalšími pozicemi, které jsou popsané.

Šavásana (pozice mrtvoly)

Popis:
Lehneme na záda, zavřeme oči. Nohy jsou lehce roztažené, paže nataženy podél těla, dlaně obráceny nahoru. Snažíme se nevnímat okolí a uvolníme maximálně svaly. Dýcháme pravidelně a stejným způsobem jako v předchozích pozicích. Vydechujeme i nadechujeme postupně od břicha, hrudníku a hodní části hrudníku. Uvolňujeme se tak dlouho, dokud je nám to příjemné. Ale pozor, nesmíte usnout 🙂
Protažení:
Relaxace celého těla

Ardha makarásana (tygří pozice)

Popis:
Výchozí polohou je leh na břiše. Levá paže je volně na tažená podél těla, pravá paže je pokrčená a hlava položená na levé tváři. Pravou nohu pomalu pokrčíme a koleno přiblížíme k pravému lokti. Nohu se snažíme nezvedat. Poloha musí být pohodlná. Maximálně se uvolníme a klidně dýcháme. Potom se vrátíme do výchozí polohy a cvičíme na druhou stranu. 
Protažení:
Relaxace celého těla, uvolnění kyčelního kloubu a bederní oblasti

V dalších lekcí se můžete těšit už na pozice, které nám protáhnou postupně celé tělo.